Două cuie

Aristotel afirma că pentru a fi singur, trebuie să fii animal sau Zeu. Nietzsche a completat spunând că există și a treia posibilitate. Să fii și animal și Zeu în același timp, adică filosof. Eu nu sunt nici una nici alta, dar mă sfârșesc singură, animată de neputința de a-mi agăța rațiunea într-un cui și a merge pe drum cu inima plină, râzând ori plângând, gata de obidă, de izbândă și de dragoste, ca atunci când toți oamenii pleacă departe și rămâi puțin în urmă să privești. Să-ți scufunzi picioarele în colbul pe care l-ai înghițit și să mori sub Cer. Nu se moare o singură dată. Nici nu ne naștem atunci când credem.  Poate nici nu iubim atunci când putem urla asta, ci anume când știm să nu lăsăm niciun cuvânt să se nască între piepturile clocotind. Vine o zi când înveți că poți merge doar cu tăcere.

Paler spunea că ,,singurătatea mușcă uneori din inimă”, dar când citești ,,Viața pe un peron”, ceva îți spune să fii singur și să te rogi. Să-ți așezi capul pe podeaua ca un trunchi de tăiat lemne și să vorbești cu lemnul. Până timpul îți va reteza viața, ai vreme să îți ceri iertare că l-ai călcat fără să-l privești și el va plânge pentru că nu ți-a învățat tălpile, deși, într-un fel, ai fost împreună cu podeaua și nu cu oamenii. Ei merg bucăți de drum alături de noi și-și închipuie că te-au iubit. Se fălesc cu tine prin târgurile cu oameni împliniți și cred că ți-au urnit visele din loc. Se adapă cu măduva ochilor și cred că te-au făcut să vezi. Se sprijină pe umărul tău și cred că ți-au încălzit osul. Tu le spui la început că nu ai nevoie de iubire, nici de vise, nu ți-e frig și nici nu vrei să vezi, căci îți ajunge tăcerea.

Apoi, într-o zi, te doare mai tare, deşi tu ai sperat că va înceta.

Advertisements

2 thoughts on “Două cuie

Add yours

  1. Ce este maret in singuratate? Poate este doar o tampenie, dar personal am simtit ca iubirea iti da alt suflu. Pana si “banalul” Eminescu a avut nevoie de o Veronica. Cu toti avem nevoie de o muza… Cum poti scrie despre iubire daca nu ai simtit niciodata acest sentiment cum te mistuie ca o flacara? Cum poti scrie despre viata daca nu ai inotat pierdut in ea?

    Liked by 1 person

    1. Singurătatea este de abia după ce ai iubit și nu ai fost iubit, după ce ai mușcat din viață și a trebuit să scuipi. Nu este nimic măreț în singurătate și pustnicul nu caută splendoarea. El caută răspunsuri care, probabil, nu există. Muza este întotdeauna divină, deși capătă chip omenesc ca să nu ne plesnească mintea, ori să nu se piardă pieptul, după ce a spart coaja existenței umane.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: