Salcâmul – semnătura mea de parfum și etern

Pe mine, de-a lungul cadranului, m-au însoțit parfumuri venind din pământul spintecat în brazdă, lutul stătut în ploaie, iarba smulsă de gura vitelor, gustul și mirosul cuptorului încins, batistele bunicii, cămășile date cu apă de colonie. Îmi amintesc că pipăiam și miroseam fructe și flori, adulmecam busuiocul uscat agățat la icoane și, poate bizar, îmi plăcea mirosul de naftalină izbucnind din zestrea femeilor de pe ulița copilăriei. Adeseori pândeam părul proaspăt spălat  al mamei. Mirosea a iarbă. Îmi scufundam nările în bujori înfloriți, narcise, păpădii, în frunze de nuc (iodul mă amețea frumos) și culegeam chiar și pelin uneori. Mai târziu, în prima parte a tinereții, am băut absint și mi-am resimțit mâinile pipăind pelinul. Peste toate, parfumul care m-a însoțit mereu a fost cel al florilor de Salcâm.
Salcâmul a devenit lumea de dincolo de tot ce m-a însoțit, zbuciumat ori doar alungat în disperare. Mi-a invadat scrisul și este una dintre iubirile mele mari. Salcâmul mistic din viața mea a jucat diverse roluri, de tată, iubit și prieten. Îl cred vinovat pentru întregul meu scris, căci, ori de câte ori scriu, îi pot simți parfumul. Îmi invadează întreaga ființă și mă leagă de pământul din propriile tălpi, învățându-mă neîncetat că nimic nu poate exista fără noblețe și frumusețe.
Ulița de-a lungul căreia am copilărit, plină de colb și vite păscând obosite, era împrejmuită de sute de Salcâmi. Când ploua, rămânea goală. Picăturile de apă se izbeau de flori, înmuiau mireasma și o lăsau ușor să coboare pe pământ. Pământul era ca o inimă supurând care înghițea parfumul. Poate de aceea, în partea aceea, iarba creștea ca o nebună. Sau poate era doar imaginația mea de copilă. De la o bucată de vreme, n-am mai știut, nici m-am mai încercat să-mi dau seama, cât din viața mea este real și cât iluzie cu brațe lungi. M-am lăsat purtată de Salcâm. Chiar și inima mea de tânără femeie a trăit cei mai dulci fiori tot cu acest parfum impregnat în minte. Întotdeauna mă îndrăgosteam de bărbați care-mi păreau că seamănă cu un Salcâm. Trebuia neapărat să pară pierduți, îmbrăcați ca odinioară, în costume, cămăși albe și pălării, pășind agale, filosofând, recitind poezii, valsând, iubind. În ochii mei, bărbatul a trebuit să aibă mereu o inimă tare și dreaptă precum coaja Salcâmului, să se înalțe prin trăinicia binelui, să încălzească și să sporească frumusețea din lume prin înflorire.
În încercările mele de a crea personaje feminine literare, tot Salcâmul m-a inspirat. Am prețuit mereu femeia elegantă, pe chipul căreia lucește lacrima de fericire, de pe buzele căreia șuieră frumusețea, cu mers ales, cu un cuget duios și inimă zvâcnind, cu mijloc care să nu refuze viața și clipe trăite alienat, ca și cum mereu ar fi luna Mai și eternul ar fi zdrobit de degetele fine ale picioarelor.
Salcâmul a devenit și simbolul purității, frumuseții fără pată, drumului nobil, dedicării, iubirii și dreptății. Orice parfum care aduce aminte de Salcâm și pământ, de lemn ori ploaie mi se așază mai întâi pe inimă și apoi pe trup. Senzualitatea cu care el pătrunde încheietura sau curge pe gât, îmi par lucruri care depășesc dincolo de infinit erotismul pierdut din societatea actuală. Când totul este deșănțat, dezgolit și lipsit de sens, mie, drept om care se uită mereu la lume și o scrie, mi-e greu să găsesc femei care să-mi răsucească mintea și să mă facă să vreau să le transform în personaje. Și totuși ele există… Cred că parfumul se închină mereu femeii care-l poartă conștientă de frumusețea (nu perfecțiunea) ei. Parfumul bun este emblema eleganței și va rămâne mereu.
Pentru a scrie despre Salcâm și rostul lui în viața mea, mi-ar trebui mai multe vieți. Am încercat să înghesui în Teatru în stomac o scenă metaforă în care Salcâmul este însuși Deus. Dar astăzi, printre poveștile noastre, mai important este faptul că sărbătorim șapte ani de povești parfumate. Astfel, cred că doamna Mirela Pete a creat prin intermediul acestui club un loc în care literatura a izbucnit, a dospit și a înflorit, parfumând mai apoi piepturi. Lăsând modestia deoparte, trebuie să mărturisesc că am citit printre textele membrilor bucăți care concurează și câștigă în fața lozincilor care se vând astăzi răsunător. Este un mare fapt și doar un om nobil, pasionat de tot ce este frumos, de artă și înaltul ei, putea alimenta un proiect atât de măreț, cu propria inimă, punând reazăm propriul timp al vieții, în lupta amarnică, dusă în fiece colț, de a arăta sublimul. Felicitări, frumoasă doamnă Mirela Pete. Felicitări tuturor membrilor, cei care au fost aici din prima clipă, au venit mai apoi ori celor noi care ne vor pune pe raftul inimii sticle pline de parfum inconfundabil.
La mulți ani parfumați, dragi condeieri. Să nu renunțați niciodată să izbândiți prin literă și iubire de frumos.

Advertisements

14 thoughts on “Salcâmul – semnătura mea de parfum și etern

Add yours

 1. In primul rand, La muti ani frumosi, condeier pretios si nelipsit de la marile clipe literar parfumate! …si tot in primul rand…scuza lipsa diacriticelor, sunt pe o tableta noua.
  Cat de mult ai crescut tu salcam si cat de frumos devine scrisul tau, superb si ieri, sigur divin maine…Vad obrajii cuprinzand bujorii parfumati, ai copilariei mereu, inchipuindu-mi fata cu aripi parfumate cu miliarde de petale pe care salcamul le scutura, lasand loc ploilor calde.Vad bunicii in camasi stropite cu colonie si bunicile trudite, dar mandre, iubind. Te vad pe tine scriind atat de inspirat Teatru in stomac, il simt pe Deus salcam parfumat si lumea incepe sa se explice. Mi-era un pic teama ca vei scrie prea ermetic, poate greu apasator…Dar profunzimea si limpezimea talentului tau urias, cizelat de exercitiu si o imensa cultura, ma entuziasmeaza. Unicitatea si inspiratia, felul in care imbini sau scoti, uneori din tenebre, alteori din raze de soare, personaje reale sau inchipuite, imi dau si mie aripi: voi avea ce sa citesc!
  M-am bucurat din nou sa te citesc, Simona draga! Multumesc! 💟💛💜

  Liked by 1 person

  1. Am fost atât de pierdută și de aglomerată în ultima vreme, încât am uitat complet, rușine să-mi fie, că aveam aceste frumoase gânduri cărora să le răspund. Observ și eu cât de mult mi s-a schimbat scrisul, câte a aruncat și câte a adunat. Acum ținta este Pescarul Nimicului… Dacă termin și acest roman, totul este împlinit în viața mea. Simt asta cu atâta tărie, de parcă aș putea trăi doar prin și pentru scris.

   Like

 2. Simona draga!
  Ce parfum frumos de salcam mi-ai adus îsuflet si în amintiri!
  Salcamul nu creste în Olanda si daca din întamplare sunt îRo în perioada cand înfloreste, nu ma despart de el!
  La multi ani si tie si felicitari pentru cartea scrisa! 🙂
  Un weekend placut îti doresc!

  Liked by 1 person

  1. Mulțumesc Ella pentru apreciere și iartă-mi răspunsul atât de târziu. Dacă nu vei fi în țară când va înflori Salcâmul, voi păstra o creangă înfflorită pentru tine. Zâmbesc!

   Like

 3. Fiecare parfum are o poveste, zicea cineva, odata, o poveste care poate face memoria si spiritul sa vorbeasca. Cam asa e si salcimul pentru tine…un vis care te defineste.

  Liked by 1 person

 4. Da. Cred că ți se potrivește salcâmul. E ca și cum ai fi născută dintr-un salcâm. De aceea, trebuie să miroși ca unul. Și vei fi/deveni Simona din Salcâm! 🙂
  La mulți ani!

  Liked by 1 person

 5. Cat de frumos a spus Lili , Simona din Salcam, nici ca se putea ceava mai potrivit in ceea ce te priveste! 🙂
  Tu, cu sensibilitatea ta devastator de lucida cred ca nu puteai iubi, nu te puteai identifica decat cu o floare efemera dar cu un parfum suav…
  La multi ani de cuvinte parfumate uneori mai amare, alte ori mai putin amare dar care te definesc atat, atat de bine!
  🤗

  Liked by 1 person

  1. Mulțumesc întreg Pandhora, pentru aprecierea frumoasă și pentru cuvântul lăsat aici. Răspunsul meu este târziu, căci am avut o perioadă amarnic de aglomerată, apoi am uitat, dar e cu aceeași recunoștință ca atunci când am citit. Zâmbesc!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: