Blog

Eminescu și bacul

Din păcate, în școală Eminescu este asociat cu un sentiment de silă și răsare la finalul clasei a XII – a, în ,,nenorocitul bac”, marele examen care decide soarta ,,intelectuală” a multor tineri cu probleme de analfabetism funcțional. Eminescu este legat și de critica literară insipidă care se mai poate face în societatea actuală. Tânărului contemporan îi este lesne de înțeles că o Cătălina nu se poate iubi cu un Luceafăr, iubirea nu-i prin păduri de cristal și cu ființe mistice, ci se întâmplă răzleț și carnal pe site-uri de socializare/dating (puneți câteva eufemisme aici). Angoasa, durerea, visul, reveria, sacrul, zborul sunt atât de îndepărtate de îndeletnicirile tânărului cuprinse de un profan stricat, încât Eminescu îi pare desuet și inutil. Nu prea îl putem învinui. El învață de timpuriu că-n dragoste și-n vise sunt niște ape călduțe care nu-ți aduc niciun beneficiu, iar poezia eminesciană seamănă cu o haină veche plină de molii. Toate acele metafore, epitete, personificări, sunt niște relicve puțind, căci ,,cnf, ncsf” este un limbaj destul care poate exprima atâtea. Tinerii le pot da de furcă lingviștilor cu puterea lor de a trece atât de repede de la literal la metaforic.

Eminescu

Actualiatea nu are nevoie de 90 și ceva de strofe pentru a-și exprima nadirul și zenitul, căci e destul un ,,frumoas-o” pentru a înțelege ceva despre celălalt, un suc, un pai, o muzică nouă, un cui și niște pantaloni rupți în dos pe care să-i plimbi nestingherit prin lume, în vreme ce, la capitolul lecturi, ai două-trei cărți, ori nici pe ele. La polul opus, sunt tocilarii. Cei care, fără ajutorul unor profesori cu adevărat dedicați, învață mecanic comentarii și debitează porcării orgolioase, aruncate cu ștaif de critici care au vrut pesemne să impresione pe câte cineva.

Trebuie să recunoaștem că studiul aplecat și critic asupra unei opere este o chestiune de învățământ superior și dacă liceanul învață, de exemplu, că Eminescu preia nu știu care din ideile lui Schopenhauer, nu câștigă mai nimic. La 16, 17, 18 ani, într-o societate damnată futilului, te poate interesa orice, mai puțin ce l-a apucat pe ăla să scrie despre a învăța să mori. Nu cumva era depresiv? Săracul.

O bucată de vreme, îi învinuiam pe tineri, dar mai târziu i-am înțeles. Sunt victimele tuturor neputințelor și ororilor unui sistem condus adesea de oameni la rândul lor analfabeți care au aruncat pe umerii lor standarde, fără să le ofere ceva concret în schimb. Din dorința de a păstra niște aparențe, școala s-a îndepărtat atât de teribil de planul realităților sociale, încât mulți tineri se raportează la ea cu silă. Nimic nu este mai rău pentru un tânăr ca atunci când trebuie să se așeze în bancă simțind silă.

Și totuși… Eminescu nu poate fi egalat, iar timpurile pe care le trăim nu ne oferă poeți mari. Ori nu i-am găsit eu cu adevărat. Sunt câteva încercări călduțe, cu picioarele frumoase ori desfăcute, dar în rest poezia a devenit troacă cu lături, în care corifeii se întrec în greșeli gramaticale, lozinci, interese anodine. Fiorul asuprit al versului, căutarea fără sfârșit, cucerirea visului sunt așa de rare, încât, nu de puține ori, îmi înfig unghiile în carne, încercând să înțeleg de ce nu apare un om… de un calibru incontestabil. Un intelectual adevărat, atins de geniu, care să cucerească inimi, să le apropie, să educe publicul, să înalțe, să ucidă. Apoi, să fie un mesia înviind conștiințe.

Se scriu diverse diplome de excelență, paradoxal, purtând numele marelui Eminescu. Dacă am analiza poeziile premiate, am vedea că s-a produs o schimbare majoră. Uneori, nici nu poate fi vorba de limbaj figurat. Seamănă cu niște inferențe logice sau discuții cotidiene, într-un castron cu borș al libertății absolute.

Trebuie să precizez că nu sunt critic literar, iar tot ce spun acum este o părere subiectivă, de cititor simplu care nu-și asumă deloc responsabilitatea pentru posibile ofense pe care X sau Y le-ar simți. Știu că oamenii care scriu mediocru sunt mult mai perseverenți decât cei care au ceva cu adevărat de spus. Într-un final, avem munți de marketing și o boare de literatură adevărată.

Literatura este aruncată deasupra unor țâțe pozate pe malul mării. Nu calitatea primează, ci tocmai vedetismul spurcat facebookcist. Și din această cauză, ca și din altele, Eminescu rămâne mereu un străin renegat, depășit, greu de citit. Pentru că nu mai avem destulă minte și inimă pentru figurat și vis. Pentru că suntem săraci (mai adăugați câteva eufemisme).

Scriitura lui Eminescu este aidoma unui cadavru lăsat în soare. Toată lumea știe de existența lui, puțini se apropie de liniștea serii lui, pe malul mării, din preaplin, disperare, iubire și căutare. Sărmanul Eminescu este un chin pentru tineri. Am văzut acest fapt la copilul meu care acuza mereu că scriitorii ăștia nu au avut ce face. De aia au scris. Copilului meu i-a fost greu să accepte că sora lui (tocmai ea, fir-ar să fie), scrie. Asta pentru că oamenii care scriu ori doar încearcă (precum eu) sunt văzuți ca niște pierde-vară și toate celelalte anotimpuri. Iar oamenii care citesc sunt văzuți ca niște ciudați.

Aș vrea să pot spune că valorile au îmbrăcat alte haine, dar unele sunt doar niște hoituri. Și vina ni se datorează tuturor, celor adulți, pentru că nu sădim în inimile tinerilor adevărurile frumoase, cele nepieritoare, care îi pot ajuta mai târziu. Vina este a tuturor celor care încurajează și înfăptuiesc mediocritatea, crezând că totul trebuie să fie călduț și simplu.

Vina este poate și a școlii pentru că seamănă uneori cu un monstru cu mai multe capete. Vin matematica, fizica, chimia etc., și apoi apare româna, cu figura lui Eminescu tronând. Ce dracu mai vrea și ăsta, se întreabă probabil tinerii și-și spun că sunt numai niște porcării.

Din păcate, un poet precum Eminescu nu se va mai naște vreodată în România. Cineva atât de naiv și îndepărtat de evidențe, născând alte lumi nu va mai fi, pentru că nu mai există aluat din care să se plămădească. Succesul, viața fericită și cariera se descriu, în mare parte, pecuniar și nu e loc de metafore pentru viețile noastre…. (puneți dumneavoastră un eufemism, ca să nu spun ,,inutile” și să jignesc pe cineva).

Și totuși, vreau să mai sper că, într-o zi ca oricare alta, Eminescu va fi tratat așa cum se cuvine. ,,Csf, ncsf”.

P.S. Acesta este un text subiectiv, căci Eminescu a fost prima mea iubire. Merit o piatră-n piept, dar nu o să-mi treacă.

 

Advertisements
Featured post

Ghid de supraviețuire al pustnicilor în lumea nouă

1. În laudă și-n ocară să nu te încrezi, căci nu doar că nimic nu-i etern, dar puține sunt adevărate-n aluatul schimbător al inimii.
2. De oameni să te apropii doar să-i iubești, nu să vrei să fii iubit înapoi. Și dacă te iubesc, ține-i departe, ca spinii ce-i purtați să nu se julească unii pe alții.
3. De toate joase ale firii (hrană, apă, casă) să-ți pese cât de puțin se poate. Să nu-ți împodobești trupul ori viața, oricâte priviri iscoditoare ți-ar răsuci retina.
4. Să nu râvnești să deții ce nu ai.
5. Să nu prețuiești prea mult ce deții, căci totul e pentru scurtă vreme (uneori ca o părere).
6. Să te înveți cu starea îndobitocirii tale și să nu regreți că nu te găsești într-un loc ori altul.
7. Pe oamenii care pleacă de lângă tine, slăvește-i că te-au scăpat de scandaluri târzii.
8. E mai sănătos să pari un nemernic decât un ins slab.
9. Un dram de răceală când ești printre ceilalți te va ajuta să plângi fierbinte când ești singur.
10. Fii mediocru. Nu cu lumea te războiești, ci cu Cerul.

Fragment

Chemarea se prăbușise. Printre talazuri, Cerul râdea căpiat, ca și cum mâna unei fiare îi scărpina coastele. Nimeni nu știuse până la mine că poți trăi atât de becisnic în grota aceea numită viață. Și dacă, într-o zi oarecare, te dureau mațele, venea un lecuitor (cel cu buruieni la subsuori). Lecuitorul vorbea precipitat, te scuipa cu o salivă densă și rece, ca și cum ficatul nu i se mai încălzise de ani întregi. Îți pipăia fruntea și-ți spunea că suferi de gânduri. Îți pipăia obrajii și-ți spunea că suferi de dușmănie. Îți pipăia umerii și-ți spunea că suferi de necredință. Continua așa, pipăindu-ți tot trupul, inventând suferințe și păcate. Rămâneai perplex la început. După ceva vreme, îl credeai și-i spuneai să grăbească examinarea. La câte suferințe știai că ai avut data trecută, te așteptai ca oricând să-ți spună să-ți cumperi un coșciug. Dar nu. Lecuitorul era un om optimist și lucid (mai optimist decât Seneca). Îți descleșta gura, se holba la dinți, îi ștergea cu niște frunze și-ți spunea că a doua zi vei fi un om ,,nou”.

Cu sau fără lecuitor, eram mereu un om nou, chiar dacă înfățișarea îmi rămânea multă vreme aceeași. Trăsăturile mi s-au schimbat drastic la fiecare douăzeci de ani. Mi-am dat seama la 40 și nu mi-a mai păsat după. Nu știu dacă vă mai amintiți de mine, dar eu eram pleșuvul înalt. Nu are vreo importanță firește, dar dacă oamenii nu-și amintesc de inimi, poate rețin o chelie, un nor, o prispă sau o naștere.

Oh, Dumnezeule, greu este să consemnezi întâmplări când ți-e foame. Mi-e greu să ajung la pâine și gura mea s-a dezobișnuit. Este ca și cum ai avea fălcile prinse între niște pietre ori ca atunci când nu ai mai vorbit de multă vreme cu oamenii și ai uitat să legi cuvinte. Să nu credeți că nu îți amintești. Îți amintești, fir-ar să fie, de fiecare dată când nu trebuie.

Într-o seară de mai era, din nou, inspecție generală. Ne aliniasem și-l așteptam pe lecuitor. Eu nu aveam nicio tragere de inimă, mai ales că nu mă simțeam rău în niciun fel și nici nu mă apăsa vreun gând. Datoria nu poate fi înfăptuită numai când ai chef, însă. Așteptam cuminte. Contrar obiceiurilor lumii noastre, lecuitorul a intrat în sala de mese, s-a uitat la mine și mi-a zis să-l urmez.

—Încotro mă târâști, am îndrăznit să-l întreb. Era înalt, mai înalt decât mine, butucănos și răsufla ca un cal.

—Nu te speria fără temei. Îți face rău la rinichi, mi-a răspuns el sec, întorcându-și capul și privindu-mă în ochi.

—Totul face rău la ceva, am început eu să filosofez, dar mă simt târât spre o mare schimbare.

—Dragul meu, schimbarea se petrece neîncetat. Nu se oprește nicicând. Nu ai niciun temei să capeți teamă în fața ei. Ar însemna să mori neîncetat.

—Fie, cum spui, dar unde mergem?

—Mi-au dispărut ferestrele de la casă. Tu ești tâmplar, nu?

—Sunt. Dar cum să dispară niște ferestre?

—Le-au furat.

—Și acum?

—Tu îmi vei face alte ferestre.

—Eu nu fac ferestre.

—Cum să nu faci ferestre?

—Fac uși, scrinuri, scaune, dar nu și ferestre.

—Bănuiesc că nu ai niciun motiv pentru această nouă față a nebuniei tale.

—Am.

—Să ne așezăm aici, pe pământ. Am tot timpul din lumea să te ascult.

—Tata a fost tâmplar.

—Bun.

—A murit timpuriu. Suferea din pricina unei boli grele (i-am uitat numele).

—Bun.

—Cum ,,bun”?

—Nu lua în seamă defectul meu. Când mi se povestește ceva, spun încontinuu bun. Uite, încerc să mă abțin.

—Mama era mult mai tânără decât tata. Cred că tata obosise, se temea de moarte, iar mama era în vâltoarea pasiunii pentru viață, pentru dragoste, pentru tot ce mintea ei putea dibui în jur. Ea era ca un copil care vrea să se joace, tata era precum părintele ce trebuie să se îngrijească să fie pâine pe masă. Atunci eram copil, nu prea înțelegeam, dar acum știu că mama nu vedea durerea tatei. Cum ar fi putut, oare? Zilele treceau. Mama era tot mai vie, tata tot mai obosit. Lucrurile mici, mărunte, care-i uneau în trecut, lânceziseră. Într-o zi, văzând și simțind tata că nu mai poate ajunge la ea, dar nici nu o poate învinui, a întrebat-o ce-și dorește. Prima dată, mama a răspuns precum fac femeile de obicei și a spus că nu-și dorește nimic. Apoi, și-a ridicat coatele de pe pervazul ferestrei și i-a spus: ,,Uite zidul acesta. Hai să-l dărâmăm. Și-n loc să punem o fereastră imensă!”. Tata s-a uitat lung la mama, dar nu i-a spus nimic.  A doua zi, a chemat niște muncitori și i-a pus să dărâme zidul. Stătea pe un scaun în fața peretelui și se uita la cărămizile care se rupeau zgomotos. Nu știu să spun dacă îi era greu să privească cum moare ceea ce clădise cândva, dar dorința mamei i s-a părut pesemne precum despărțirea de el. Tata era un zid, iar mama avea nevoie de o fereastră. Cu vârsta și cu boala lui, devenise precum cărămizile atinse de mucegai. O fereastră lasă Cerul și Soarele să alunece pe pardoseală și-ți lasă impresia de căldură, chiar și atunci când e frig. O fereastră este vie. Te apropie de ea, o deschizi și-ți oglindește mereu ce-i în afară. Zidul e mut. E rece. E putred. E străin. Desparte două lumi.

—De ce a acceptat atât de ușor să dârâme zidul?

—Pentru că nu putea pune-n cârca mamei îndoielile și interpretările lui. Poate că mama, într-adevăr, se sufoca alături de el, dar poate că era o simplă fereastră. Tata a ales să creadă că este o simplă fereastră.

—Eu nu aș fi dărâmat zidul.

—Asta pentru că nu știi ce însemna să o iubești pe mama.

—Am iubit și eu niscaiva femei de-a lungul vieții.

—Da, de acord, dar nu ai iubit-o pe mama. Mama nu putea fi învinuită de niciun rău. Pentru tata a fost aidoma icoanelor vechi, puse-n colțurile caselor. În fața acestor icoane, oamenii se prezentau mereu curați și pocăiți.

—Chiar să fi fost femeia cea mai importantă pentru el, tot nu trebuia să dărâme zidul.

—Ei uite, tata a ales să dărâme zidul. Apoi, a început să lucreze la scheletul ferestrei. Îi plăcea să stea în atelier și să geluiască lemnul până îți puteai lipi obrazul sau inima de el. Mama era și ea cuprinsă de febra găsirii unei perdele negre, groasă, așa cum își dorea.

—O perdea neagră cu care să acoperi o asemenea fereastră?

—Da. O perdea neagră ca o înmormântare. Sticla pentru fereastra aceea era imensă. Tata a terminat scheletul, a chemat ajutoare și a pus și sticla. Mama s-a ocupat de perdeaua neagră.

—Eu nu aș fi dărâmat zidul.

—Când perdeaua era trasă, toată strada părea că ajunge-n sufrageria noastră. Mama și tata își puneau câte un scaun în fața ei, priveau trecătorii și vorbeau. Unii trecătorii îi salutau, aplecându-și capetele, alții erau stânjeniți. În scurtă vreme, mama și tata stăteau ca două statui pe acele scaune. Părea că nici nu respiră.

—Era un joc?

—Nu. Prin nu știu ce întâmplare, atinseseră o anume stare de inexistență. În fața ferestrei, părea că nu mai trăiesc nimic. Sau poate trăiau totul fără ca înăuntrul lor să nu se vadă în afară.

—Poate jucau un rol.

—Jucăm rolurile de dimineața până seara, apoi dormim.

—Și apoi, ce s-a întâmplat apoi?

—Într-o dimineață, tata a văzut o mică spărtură în sticlă. Jos de tot, ca și cum cineva aruncase cu o piatră minusculă. A cercetat spărtura. A ieșit în stradă. S-a uitat pe jos, crezând că trebuie să găsească o piatră. Mama îl urmărea din sufragerie.  Era inexplicabil însă. De unde apăruse acea spărtură? Tata pipăia sticla și încerca să înțeleagă. La un moment dat, s-a auzit un sunet prelung, ca un șuierat.

—Ce? Ce șuierat?

—Spărtura s-a extins de sus până jos și sticla a cedat, prăbușindu-se toată peste tata. Câteva sute de kilograme de sticlă au căzut peste el și l-au sfârtecat și sugrumat în contratimp. A murit într-o clipită.

—Un nefericit accident, dar mi-e imposibil să cred că o sticlă atât de groasă, pentru o fereastră cât un zid, s-ar fi putut crăpa așa ușor.

—Uite că s-a întâmplat și nimeni nu a putut găsi o explicație. Deși era bolnav, tata a murit în felul acesta netrebnic.

—Poate a suferit mai puțin.

—Mă îndoiesc. O recâștigase pe mama înainte de a muri.

—Ce s-a întâmplat cu fereastra?

—Nimic. Tata a fost scos de sub sticlă și mormanul a rămas acolo. Sticla aceea făcută bucăți semăna cu tata când stătea pe scaun.

—Și mama ta?

—A stat, în fiecare zi, la aceeași oră, pe scaun.

—Ca și cum tatăl tău mai era acolo.

—Ca și cum tata era lângă ea.

—Și perdeaua neagră?

—Era folosită noaptea în loc de zid.

—Nu intrau hoți în casa voastră?

—Toți credeau că e o casă bântuită și mama e nebună.

—Era adevărat?

—Casa era bântuită doar de gândurile noastre, iar mama era înnebunită de durere.

—De asta nu faci tu ferestre?

—De asta.

—Nu crezi că tatăl tău ar fi vrut să faci ferestre-n locul lui?

—Nu cred și nu am cum să mă confrunt cu adevăratele năzuințe ale tatălui meu.

—Ce ai învățat din toate acestea?

—Nimic. Am ajuns la câteva certitudini schiloade care pot fi de ajutor oricui și nimănui.

—Anume?

—În primul rând, trebuie să ne obișnuim cu nimicul și să trăim cu el. Dacă în spatele hazardului, nu-i nimic croit de niște zei plictisiți, suntem așa cum nu voise să ne lase cineva, niște gândaci, biete ființe pierdute-n vâltoarea lucrurilor.

—Și ce poți spune despre naștere, moarte, iubire, fericire ori necaz? Sau despre binele pe care oamenii îl săvârșesc?

—De ce-aș spune ceva? Și dacă totuși spun, cu ce te va ajuta pe tine, pe mine ori pe altul? Vezi tu, o încercare sprâncenată în ați da seama de tot ce se întâmplă este obositoare. Mie îmi pare că lumea e un furnicar și atât. Oamenii se îngrămedesc, trăiesc și se îndură unul pe celălalt.

—Crezi aceste lucruri în fiecare zi a vieții tale?

—Doar uneori.

—Ești, vasăzică, un oportunist precum toți ceilalți?

—Nu, sunt un ins care se îndoiește. Ferestre însă n-am să-ți fac.

—Atunci să te întovărășesc înapoi.

—Să mergem.

 

Sanatoriul cu o singură fereastră, fragment 2

Prima parte a scrierii poate fi citită aici.

Pauză 2 — Zori

În atelierul larg, părea că se adună tot Soarele. Hobas alesese să aibă două ferestre imense pe peretele dinspre răsărit. Nu erau șterse niciodată. În lipsa perdelelor, Soarele urca ușor din spatele munților și cuprindea sticla murdară. Șezând la masa de lucru, Hobas nu se întorcea până când nu-și simțea spatele fierbinte. Ochii lui albaștri se aprindeau sub văpăile cuprinzând fereastra și mâinile mari încă tremurau. Deși nu spunea nimănui, Hobas, câtă vreme răsăritul îi cuprindea atelierul, credea că vorbește cu Dumnezeu. Stând cu spatele, își mărturisea toată durea și tot chinul, iar când se întorcea, în sfârșit, se împăca cu El.  Era mânios pe lumea de dincolo de zidurile piepturilor lui care-și bătea joc de Dumnezeu. Clopotele păreau amuțite. De ce nu faci nimic, spunea el înciudat, strângând ceasul în mâini, ca și cum îi era teamă ca nu cumva, într-o zi, murind și el, să nu mai rămână nimeni care să creadă. Dacă și-ar fi pus mult mai multe întrebări, Hobas ar fi simțit pesemne ruptura din cugetul său și ar fi văzut vanitatea care-l cuprinde în marginea lui de viață aliniată. Nu era însă, viața lui așa tocmai pentru o rupsese de toate celelalte vieți? Și nu se târau zilele parcă în afara timpului pentru că nimeni nu-i cerea nimic și el putea să fie stăpân peste câteva nimicuri? Ar mai fi ascultat lumea de Hobas dacă și-ar fi părăsit casa și speranțele?

Prin gândul său nu se însinua nicio deznădejde. Dacă puteai spune ceva despre Hobas, nu îți aminteai bărbia lui, mâinile, hainele șifonate, nici caracterul care nu apucase să se dovedească în ochii nimănui, căci el călătorise mereu, trebuia să te referi la calmul ciudat pe care-l afișa fără rezerve și care îl făcea uneori să pară țicnit.

Când înfiripa relații, mai ales cu femeile, Hobas părea greoi și romantic. În primele zile. Apoi, devenea plicticos și siropos, pentru că prea își mărturisea sentimentele înflăcărat. Femeile se săturau de el, deși, înainte de a-l cunoaște, ar fi spus că bărbatul viselor lor ar fi fost întru-câtva precum el. Pesemne lucrul avut nu mai are aceeași fascinație precum cel râvnit, dar Hobas nu știa asta despre femei. Sfârșea să fie indiferent, după ce exagera cu flori, cine, declarații și scrisori adolescentine, scrise sub fumul țigării care le împuțea cu o miasmă respingătoare.

Uneori, aflându-se în fața oglinzii, analizându-și atent pomeții, Hobas se întreba dacă nu este cumva urât, dar conchidea imediat că femeile nu pot aprecia un bărbat precum el. De unde avea să știe el că ele vor și nu vor adesea, într-o luptă perfidă cu sinele, între iluzie, reverie și înfăptuire și că sunt atrase de tot ce le doare, le tulbură, le sfârtecă și, paradoxal, visează liniștea, dar își pierd capul în brațelor celor care nu le oferă niciodată asta.

Cu certitudinea pentru totdeauna aleasă (era cumva adept al metodei tenacității de fixare a convingerilor) că femeile nu-l pot aprecia, relația cu femeia străină și tânără dinspre apusul vieții lui, o credea venind din iubire. Nu putem spune dacă era iubire sau hazard. Sau dacă nu cumva Hobas se temea să nu rămână singur. Nu-și punea întrebări de ce ea ar fi putut să-l iubească. Îl iubea și atât, pe când iubirea lui avea o sumedenie de motive, toate rezultând din mărinimia și puterea lui de fi un spirit înalt care poate salva prin iubire. În visurile lui cele mai tainice, credea mereu că o va schimba în bine, o va transforma într-o doamnă onorabilă și va face din fiica lor, Tasis, o artistă.

Dacă lumea a avut vreodată ceva bun, gândea Hobas, a fost arta, în toate formele ei, înalte ori josnice, prin durere, renegare și dezgust, iar artiștii au ținut lumea pe umeri. Nu spusese nimănui gândul acesta, poate pentru că-și dădea seama că este prea emfatic și măgulitor, că nici nu vorbește despre preocupările obișnuite ale unui bărbat.

Putem întregi tabloul iubirii lui Hobas pentru mama fetiței, spunând că nu știa mai nimic despre ea. Era mereu mulțumită de tot ceea ce el era sau făcea, de lucrurile lui, de tăcerile sau prelegerile aiurite ținute în fața sobei în care focul ardea, de hainele urâte, uzate, în dezacord cu moda și de gesturile lui adesea prostești. Ea continua să mimeze fericirea, iar el se încredința din ce în ce mai mult că este bărbatul ideal.

Gândul acesta a copt în mintea lui până într-o zi când, stând pe o rână pe divan, uitându-se la servitoarea care ștergea praful, observându-i șoldurile pline, a închis ochii și și-a imaginat că-și lipește trupul de trupul ei cald. Nu era, în fond, o femeie urâtă. Și de ce tocmai servitoarea, continua el să alerge după șirul de gânduri. De ce nu orice altă femeie? De ce nu orice femeie din înalta societate?

În fiecare noapte, când se apleca să-i sărute femeii de lângă el părul, iar gura ei fierbinte stăruia pe gura lui, cerând mai mult, ceva din el se retrăgea. De ce sunt cu această femeie, se întreba el și o durere șchioapă i se adăpostea în piept. O mângâia și o săruta răvășindu-i părul, smulgându-i hainele încet, descoperind aceeași frumusețe fără cusur, care nu-i mai trezea nici un fior însă. Deși nu-i putea reproșa nimic, ceva lipsea. Ce? Ceva din sine? Ceva din ea?

Mijlocurile lor se contopeau. O fierbințeală ciudată îi străpungea tot trupul. Era străină. Străin era și el. Oare trec printr-o criză, se întreba, în vreme ce sânii ei i se izbeau de trup. Auzise și citise câte ceva despre crizele bărbaților de vârsta lui, dar le crezuse nimicuri. Avea și o teorie care părea să se confirme. Cu cât citești mai mult despre diverse afecțiuni, cu atât mintea ți le fabrică și trimite în corp, mai ales când bolile nu au nevoie de manifestări fizice.

Odată găsită explicația unei posibile crize, nopțile de dragoste s-au rărit, ca și cuvintele, privirile și gândurile spre ea. Doar Tasis, privindu-i ochii micuți, mereu îndreptați spre fereastră, îl interesa. Ființa aceea mică, pură și liberă de orice gând, credea el, este ca un câmp curat pe care se mai poate pune orice. Și Hobas credea că poate pune în inima copilului binele și frumosul, ca și cum el, Hobas, le ține în mâini.

 

Actul III

Mortul a rămas singur. Pe ușa din dreapta intră un bărbat înalt. Poartă un palton, deși afară este destul de cald pentru o simplă cămașă. Fără pălărie și desculț, privește în jur și se așază aproape de mort. Începe să-i vorbească și, după fiecare replică, se uită la mort, așteaptă ca și cum aceasta i-ar răspunde, apoi caută un contraargument. Sau ca și cum, inventând un șah orb al conversației, când este el, când mortul.

—Hobas, crezi că ne vom descurca fără tine?

—Adică, mă refer, cum să strunești timpul sau ce farmec să mai aibă fără cel care mereu îl oprea și-l repornea, atât de nebunește, încât eu am avut mereu impresia că tu chiar poți să-l stăpânești.

—Fie, mă voi însura, cum bine m-ai sfătuit, deși nu știu ce aș putea face cu o femeie în plus de ceea ce fac când merg la bordel.

—Pesemne tu ai un suflet de artist.

—Nu trebuie să mă contrazici, nu, nu, ai crezut mereu în iubirea desăvârșită, deși ți s-au întâmplat atâtea.

—Voi încerca să mai țin vitele pentru lapte. Și o voi proteja pe Tasis. În fond, este singura care îmi va aminti de tine, mult mai mult decât amintirile mele care se încâlcesc uneori.

—Hobas, cum este moartea?

—Nu doare, nu-i așa?

—Ți-am mai povestit; când m-a prins tata că mă holbam la curul uneia, eram mic pentru asta, credea el, m-a scufundat cu capul în găleata cu apă. Mă sălta și mă apăsa din nou, încât am crezut că voi muri. Toată neputința aceea și senzația de sufocare m-au făcut să-l urăsc mai apoi.

—Și apoi? Ei bine, am început să-l iubesc și l-am urât din nou când i-am spus că sunt îndrăgostit de Tasis, iar el a început să strige, spunându-mi că este și oloagă și nebună, deși frumoasă.

—Ce știa tata despre nebunie?

—Nimic, îți spun eu.

—Fii fără grijă.

—Da, am luat păturile.

—Și mâncarea. Și hainele. Și banii. Bani mulți.

—O trăsură?

—Nu știu.

—Ți-ar plăcea să fii purtat mort într-o trăsură?

—S-a făcut, bătrâne.

—Vrei să fie și ea în trăsură?

—Nu, nu. Ai dreptate. Eu și cu tine. Tasis și Ahus.

—Și muzică?

—Și muzică.

—Malev cântă tulburător. Parcă ar smulge cuvintele din inimile celorlalți.

—Crezi că ar trebui să ne îmbătăm?

—Nu, nu. Să nu fim cu mintea tulbure pentru noaptea ce vine.

—Știi unde este Tasis?

—O caut eu.

 

Liniştea îndepărtării

Câțiva ani viața mea a fost schingiuită de aşteptări fără temei; adevărul nu se înfățişează niciodată uşor şi nu e adeseori clar. Ca să vezi nedreptatea, ochii trebuie să cerceteze îndelung. Ca şi cum ar căuta un fir de praf ascuns în ,,carnea” unui munte.

În ultimii doi ani, am memorat pustiul şi nu l-aş mai schimba cu nimic altceva. Pentru că ştiu că-n această linişte, când greierii se întrec cu ultimele puteri, totul se aşază clar sub inimă şi-ți dai seama că aparențele sunt mai strâmbe decât dinții stricați ai unui animal.

Am învățat o lecție importantă. Omul este singur, în durerea şi fericirea lui, şi numai liniştea îl poate judeca pentru nedreptățile făcute. Pietrele au fost inventate să cânte, nu să plesnească rânjind coaste.

Dacă aş putea să-i vorbesc lui Deus, i-aş spune aşa: Lasă lumea să plesnească rânjind coastele-mi, Tu mângâie-mi fruntea când rătăcesc, pune-mi gândul cel bun, aprinde-mi iubirea cu smerenie şi curăță-mi inima. Sau mai bine, Doamne, scald-o-n oceanul liniştii Tale. Şi nu mă uita când arunci ploaia pe Pământ. Cu îndoială şi smerenie, cel mai slab dintre oameni.

Ibovnica trădătoare a alegerilor

Timpul se sculase devreme în acea dimineață. Soarele se urcase deasupra dealului și părea mai departe ca în alte zile. Nu cumva, se gândea Tanța, azi e ultima mea zi? Își prinsese fusta între picioarele subțiri, uscate și își lovea, din când în când, genunchii cu pumnii. Strângând din buze, spațiul gol din față -îi căzuseră doi dinți-, se îngusta și o bucată de piele zbârcită se îmbufna în fața gurii ei. Oricine ar fi văzut-o în dimineața aceea ar fi zis că Tanța trăiește o mare nenorocire pe prispa ei și că nimeni nu o mai poate salva.

I4

Tanța, ca orice femeie bătrână, era în fiecare zi nemulțumită de câte ceva. Astăzi, i se urâse de viața la țară și se tânguia năprasnic pentru simplul fapt mărunt, care totuși îi schimbase viața, de a alege să se mărite cu un țăran. Pentru el și-a lăsat fustele înflorate, scurte, catedra de la oraș și a bătut glodurile înainte și înapoi, ani de zile, în căutarea vieții. A turnat doi plozi, cum spunea ea, și-n vreme ce nimic nu i se mai lămurea în fața picioarelor, repeta partituri. Dacă nu ar fi fost muzica, Tanța ar fi fost moartă de mult. Știa acest fapt cu certitudine și nimeni nu o putea contrazice. Putea să vină și Dumnezeu să-i spună că nu-i așa, Tanța trăise și știa ea mai bine…

Și până la urmă, și-a zis ea dintr-o dată, în acea zi, de ce îi las să-mi spună Tanța? Pe mine mă cheamă Ecaterina, am trăit, am pătimit și am fericit mai mult decât ei. Ei, uite, cum stau pitiți, înnegriți de Soare, cu burțile pline și cu mințile goale. Ce știu ei? S-au născut pe pământul acesta afurisit și aici vor crăpa, uitați pe o năsălie prea curată pentru toată viața lor trăită printre animale. Ah, de-ar ști fetele astea care mă privesc cu scârbă ce înseamnă a trăi și a iubi.

Tanța părea obosită. Și deși gândul ei era edificator pentru acea dimineață, mintea i-a tăcut dintr-o dată. S-a uitat doar la iarbă, a tras o pătură de pe lemnul scorojit al cerdacului, s-a întins și a adormit. În vis, se făcea că era din nou tânără. Cu burta crescută până la gură și cu câțiva bani băgați în sutien, Tanța, în putere și sătulă până peste cap de viața ei, se grăbea la gară. Nu iau nimic, își spunea ea cu dezgust. Să-l mai suporte naiba cu prostiile lui de împuțit. Păi, ce, pe mine m-a găsit să-i spăl dosul? Și să-i pregătesc mâncare, să-i cos pantalonii, să-mi arunc cămașa când intră-n casă și să-i cad la picioare?

Vladimir nu era rău. Nici bun. Era un om pe măsura educației sale puține. Și a celor câteva gene venite de departe, din  timpuri când oamenii dormeau cu vita lângă ei și adulmecau respirația nărilor lărgite. Vladimir putea fi oricum de acum. Tanța își dăduse seama că nu îl mai iubea.

Visul se încâlcea. Între timp, cineva o zgâlțâia pe Tanța să se trezească. Avea o plasă în mâini cu o sticlă de lapte proaspăt. Tanța auzea, dar întârzia să răspundă. Și dacă mi-aș ține respirația puțin? Să creadă că-s moartă, s-a întrebat ea. Zis și făcut. Tanța făcea pe moarta.

(Sfârșit – prima parte. Text de Simona Poclid înscris în cadrul Literatura ca utopie, ,,Experiment”. Fotografie din arhiva personală.)

Noi protestăm, ei trăiesc, ceilalți se scobesc în buric

La ora 18 fără 10 minute am ajuns în piață. Eu fac parte din categoria oamenilor care, acum aproape un an și jumătate, nu voia să audă nimic despre politică și credeam că voi trăi toată viața scriind cărți, fără să îmi pese cine se perindă pe holurile Casei Poporului. Fac parte și din categoria tinerilor neimplicați în viața socială, astfel încât, din perspectiva unora, merit câteva înjurături. Oricum, în ultima perioadă, toată lumea înjură pe câte cineva. Câțiva scuipați aruncați și pe umerii mei nu rezolvă deloc situația.

drapel_tricolor_steagul_romaniei_emzlnus8wy_02483300_19532200-1024x577

Revenind. Prim plan. 18 fără 10. 24 iunie, 2018. În centru erau vreo 50 de oameni. Încercuiți de tot atâția jandarmi. Trei mașini ale Poliției erau parcate de-a curmezișul. Mi s-au părut fără rost, acolo în centru, lăsate ca niște zdrențe care, după ce-și iau fustă mini, și-o ridică să ne arate și chiloții tanga, roz, cu floricele. Câteva dube păzeau în depărtare. Jandarmii se plimbau, înainte și înapoi. De parcă era ceva de păzit ori de apărat de partea cealaltă. De parcă ar fi trebuit să fim două tabere. Ei și noi. De parcă nu ne-am născut și nu vom crăpa tot pe același pământ. Un ins dădea afectat din mâini. Dirija circulația. Pietonii treceau, ba pe verde, ba pe roșu. Cei din mașini se uitau chiorâș la oamenii puțini din piață. Uite-i bă, și pe boii ăștia, cum fluieră a pagubă. La Girafă, Șora încă nu venise. Voiam să îl văd. Și-mi venea să pozez fiece petic de cer. Înjurați-mă și pentru asta. Sunt împotriva violenței, deși nu aș avea contraargumente pentru cineva care ar vrea să-i scoate mațele vestitului domn D. și să i le bage pe gât. Drapelul imens din față îmi părea că strălucește sub Soare.

Când în piață sosea câte un om, îmi venea să mă duc să-l strâng în brațe, să-l pup și să-i mulțumesc. Cred că aveam puțină febră, dar stăteam pe trepte și-mi era bine. Mai târziu, când m-am ridicat în picioare, m-am clătinat puțin, mi-a venit să vomit și-mi era frig, dar acolo, pe trepte, uitându-mă la copiii aceia care se tăvăleau în iarbă, îmi era bine.

Printre picii pe care părinții îi aduseseră la protest, era o fetiță vorbăreață și frumușică foc. Avea o rochiță gălbuie, cu flori roșii și cânta, țopăia încontinuu, neobosită. La un moment dat, doi bărbați, așezați pe trotuar, au început să sară și să strige: ,,PSD, ciuma roșie. PSD, ciuma roșie. PSD, ciuma roșie”. Toți s-au uitat la ei și au ridicat din umeri. Fetița i-a ascultat, s-a uitat la părinții ei și a spus: ,,Tati, tati e ciuma roșie”. Fir-ar să fie, m-am gândit în vreme ce am izbucnit în râs, deși nu era nici momentul și nici locul.

Bărbatul meu fierbea. El se aștepta la nu știu ce seară memorabilă, cu sute de mii de oameni, scandări, pancarte, mari decizii, mari răsturnări de situație. Nu este el nici extremist, nici bătuș, dar pe domnul D. l-ar pocni în moalele mocușoarei lui cu mustăcioară, să-i sară propriul muștar între ochi. Și cum perspectivele se arătau triste, îl țineam de braț, încercând să-i ridic moralul. Lasă, că vor veni oamenii, vor face și vor drege.

După aproape o oră, în care febra mea s-a înrăutățit și simțeam gust de vomă-n gură, pâlcuri subțiri de oameni au început să împânzească asfaltul tăcut. Unii cărau copii în cărucioare. M-am holbat la toți copiii ăia mici și m-a durut pieptul, gândindu-mă că, în fond, în orice stat drept, paralel, perpendicular, hexagon, pătrat, toate deciziile trebuie luate pentru binele celor care vin după noi. Dacă avem sub cur o păturică mai călduță, un salariu mai măricel și o pensie cu doi lei în plus, bravo nouă, dar copiilor ce dracu le rămâne? Unde este sistemul educațional? De sănătate? Unde este adevărul și cultura, democrația din țărișoara noastră? Ce naiba le lăsăm copiilor noștri? Eu nu-i am încă, dacă mă gândesc la ai voștri deocamdată.

Nimeni nu are vise idilice cu politicieni care să aibă doctorat pe bune, să fie geniali și altele asemenea, dar, totuși, analfabeți și oameni judecați? Nimeni nu visează cu ochii închiși, stând sub veceul public al politicii românești, că ne va cârmui prea curând cineva onorabil, bun, drept, cinstit, pregătit să iubească, să salveze, dar nu vi se pare că se trage de prea multe ori apa peste capetele și inimile noastre?

 Ce aduce ziua de mâine? Și-n locul acestora, din stânga și din drepta, de sus și de jos, pe care-i înjurăm fiecare, în funcție de tranșeele de-a lungul cărora ne fumăm trabucul indiferenței, pe cine punem? Avem oameni care să înlocuiască smârcurile puțind? În accepția mea umilă, de cetățean care a greșit mult și a făcut puține lucruri drepte, permiteți-mi să vă spun că a noastră clasă politică este o mulțume vidă. Ne bate vântul în izmenele pline de rahat.

Este absurd și este o prostie pătrată să fii cârmuitor și să lingi dosuri, să minți și să manipulezi; să nu te intereseze nici sărăcia, nici boala, nici moartea nevinovaților, ci să vrei să scapi de răspunderi. Să cari oamenii în autocare, pe unii peste 12 ore, ca să-i pui să scandeze pentru tine. Să știi că-i minți și că-i folosești și să rânjești în fața microfonului, aruncând lături spoite.

Este rușinos ca o femeie, dincolo de faptul că este analfabetă, să nu aibă nicio tresărire, nicio trăire umană de simpatie și durere pentru oameni. Nu știu de unde ai aterizat duduie, dar tu nu vezi nicio clipă că ești un simplu pion? Nu-ți dă nimeni fardul jos și nici bigudiurile din cap ca să-ți arate și troaca celorlalți porci? Ăia care muncesc, care nu au furat vreun leu ori vreo găină în toată viețișoara lor, care plătesc taxe și impozite, care vorbesc corect în limba română?

De când naiba lucrurile pot merge fără să vezi și dincolo de propria ogradă plină de bălegar?

Ce puneți în locul domnului D. și a doamnei D.? Asta vreau să știu. Dacă voi avea un copil, nu vreau să-l port cu mine la proteste și vreau să trăiesc în țara-n care se mai poate vorbi despre adevăr. Vreau să trăiesc acolo unde furtul intelectual (și de altă natură) este pedepsit aspru, în care analfabeții sunt ajutați, iar cei trecuți de 40 de ani nu ajung cârmuitori, ci sunt integrați în programe speciale de alfabetizare. Vreau să trăiesc în locul în care există o clasă politică demnă, sănătoasă, nu arată aidoma unui sac cu mere stricate. Și, ah, vreau să trăiesc în țara în care să-mi pot scrie manuscrisul, nu să o ascult pe doamna D. vorbind la TV, cum scuipă patru-trei greșeli pe minut.

Vreau să trăiesc în țara în care, la 18 fără 10, aproape de întâlnire, piața e plină. A doua zi cei necinstiți pleacă, eu pot să-mi fac o ciorbă și să o mănânc liniștită, pentru că mă așteaptă o sumedenie de lucruri de făcut, pentru ca a doua zi să-mi mai pot face o ciorbă. Și poate să beau niște votcă în cinstea celor care plătesc pentru fărădeligile lor.

Greșind vei fi mai puțin ,,prost”

Este atât de ușor să le spui celorlalți că unul dintre drumurile spre reușită este doldora de eșecuri și lipsuri. În realitate însă, nu este deloc ușor. Când te roade stomacul de foame și fruntea îți arde de neacceptare, orice greșeală te înfurie și te strivește.

Încercând să înțeleg ce ar putea fi succesul în literatură, contrar felului meu de a fi, când reușeam să creez fără să mă gândesc vreodată la public sau coperte, am început să citesc ,,chestii” despre stil și să mă uit în ograda altora. În categoria bestseller intră uneori și tot felul de scriituri care pot fi rescrise pe scurt cam așa: M-am trezit din pat, am făcut sex și am stat două ore pe budă, căci sunt constipat. Ori se întâmplă ceva cu puterea mea de înțelegere, de trăire a fiorilor literari, ori cărțile respective ar putea fi rescrise într-o singură propoziție.

Ideea de simplitate mă urmărește din facultate. ,,Simplifică. Simplifică. Simplifică”. Acesta a fost crezul meu vreo câțiva ani de zile, când mi-am închipuit că sunt atee. Apoi, mi-am spus că dacă  negi o existență, nu înseamnă că o poți și anula din tinda posibilităților. Și nu am mai fost atee.

Când am mai crescut puțin și am fost (pentru scurtă vreme) ceea ce se cheamă copywriter, mi s-a cerut să scriu un titlu obraznic. Era ceva cu sex, vin și o ,,personalitate” autohtonă, contemporană și tâmpită (dar nu puteam spune asta, desigur). M-am așezat în fața biroului și am meditat îndelung. Mi-am spus că obrăznicia poate fi și inteligentă și mă gândeam că vaporii de vin, ridicându-se alene spre tavan, reîntorcându-se într-un piept răsucit spre nepăsare, pot crea un soi de orgasm fără sfârșit, încât să-ți vină să lingi pietrele. Mi s-a părut o idee obraznică, genială și potrivită, dar așa cum deja intuiți, aveam o părere prea bună despre porcăriile care-mi treceau prin cap. Mă rog, la 22 de ani, orice tâmpenie îți poate părea genială, mai ales dacă o spui/scrii tu.

N-am reușit să scriu nimic obraznic, creativ și util despre vin, pui tăiați la abator și înghesuiți în caserole și despre pietre din care se fac cruci. Nu eram descurcăreață nici atunci când trebuia să interacționez cu clienții diverselor branduri pe Facebook. Mi s-a spus chiar să nu-mi mai imaginez că paginile alea sunt ca să filosofez eu, ci că trebuie să întrețin o relație între brand și consumator. Fir-ar să fie, mi-am spus eu, m-am așezat în fața calculatorului și am înjurat în gând. Înjurătura mea de atunci era ,,spuma mării”. Când am mai crescut, mi-am permis să devin și vulgară în intimitate.

Cum treaba cu copywriterul nu mi-a ieșit (nici n-am încercat prea mult), am plonjat în literatură. Aveam la vremea aceea vreo trei manuscrise începute. Unul era despre un tip care voia să se sinucidă (tema mea favorită), al doilea era despre o tipă insipidă care credea că în loc de fluturi în stomac are melci în păr (ce porcărie, nu?), iar al treilea, Teatru în stomac (care a fost și publicat) reitera ideile primelor, într-o formă plină de metafore. Alegerea de a înghesui ideile în metafore poate să-ți creeze greață (știu), dar cum întotdeauna mi-am dorit să ajung poet și nu am reușit, m-am răzbunat. Sunt un fel de cobotin încercând să arăt că proza poate avea mai multă poezie decât poezia însăși.

Citesc pe Facebook postările unei dudui. Scrie o propoziție, apoi înjură. Scrie a doua propoziție și înjură de două ori. Și tot așa. La final, îi pupă pe oameni și îi îndrumă să comande cele câteva cărți scrise (habar nu am când naiba a avut timp să le scrie). Are un succes mirobolant, epustuflant, fantastic etc. Oamenii sunt în delir. O pupă și o iubesc ,,maxim”. Cred că mulți i-ar plăti epilatul la salon, dacă nu cumva s-a epilat deja definitiv.

Ca un om instruit în numele cultului studiului de piață, citesc textele acestei dudui cu mare atenție. Le rescriu în minte, le analizez și citesc și comentariile oamenilor. Trebuie să mă credeți (deși nu îi pot face publicitate gratuită) că transmite…  nimic. Discursul se restrânge la niscaiva sex, întâmplări retardate la beție și, mă rog, câteva cugetări care mă depășesc. Voi urma Filosofia și voi reuși să dibuiesc și sensurile adânci ale scriiturii dânsei. Vă promit.

Cum vă spuneam adineauri, aș fi vrut să fiu poet. Astfel încât, orice poet contemporan este pentru mine un subiect de studiu. Dintre toate condeiele care-și aruncă creațiile pe Facebook, două dudui sunt favoritele mele. Ambele scriu cu greșeli. Vers alb, așa cum v-ați imaginat deja. Despre animale mistice, grădina cu flori, iubire sprâncenată cu cerul, cu niște corbi, în peșteri, pe câmpuri și-n rapiță. Uneori plâng de emoție. Există atât înalt al mediocrității în poeziile celor două doamne, încât cred că știu ce este succesul. Bineînțeles, citesc și comentariile. Aș putea scrie o cronică a analfabetismului funcțional, dar trăiesc atât de intens poezia lor, încât mă prăbușesc în propria prostie și tac.

Voi studia îndelung ce este succesul. Subiecții pe care-i am la îndemână reprezintă zorii noii societăți. Când toată lumea îi va aplauda, eu voi sta micuță-n ultimul rând și voi corecta greșelile pe care le vor perora. Dar voi fi fericită, trebuie să mă credeți. Voi vărsa și niște lacrimi, deși nu voi afla rețeta succesului. Voi știe mai multe despre el decât ceilalți. Poate fi și aceasta o reușită de trecut în CV. Sănătate.

 

Pescarul nimicului (fragment roman)

Capitolul 1

În vreme ce apa mi se izbește de pulpe, perdelele ferestrei sunt sfâșiate de vânt. Unele zile îmi par potrivite pentru a muri. Numai că, din păcate ori din fericire (nu mă pot hotărî), nu poți muri atunci când poftești, ci ,,trebuie” doar atunci când vrei să mai trăiești. Poate că eu nu am vrut niciodată să trăiesc.

1

Zvalva mă strigă.

Este o femeie înaltă, cu sâni parcă osoși și mă privește întruna ca și cum ar vrea să-mi crape țeasta, să scotocească prin gândurile mele. Nu înțelege niciodată de ce un om nu vrea să fie fericit. Mă privește pe sub dosul palmei, îmi măsoară fruntea cu gura, o întoarce și-mi spune să-i citesc una dintre poeziile mele. Simt că răgușesc când gura ei se cască puțin, așteptând să-i citesc. Nu pot spune că este o femeie educată. Nici nu știu dacă în mintea ei se prăbușește vreo cărămidă când îi citesc, ori îi vorbesc, dar are o pată în ochiul stâng, ca și cum niște lână i s-ar strecura în măruntaie, întreaga ființă i s-ar opri și ea ar deveni o altă ureche de-a mea, cea de-a treia ureche, ascultându-mă.

Acum, când intru în casă, mă privește potrivit, ca un foc mocnind, abia atingând oala de pe plita electrică. Casa noastră stă înclinată pe un deal din colțul mării. Vântul bate din toate părțile. Drumul către primul sat este îngust și, de multe ori, nisipul îl astupă. Singura legătură cu ceilalți atârnă de acest drum pe care-l visez mereu astupat cu pietre. N-aș putea trăi fără să-mi public cele câteva editoriale lunare, dar aș putea scrie mai multă poezie. Nu mă întrebați dacă se poate trăi din această muncă făcută pentru orice lume, numai pentru asta nu, căci nu știu să vă răspund. Știu doar că, între nenorocirile măcinătoare ale firii și dorința de eliberare, se află un hău prea căscat, mințindu-te că dacă reziști la suprafața lucrurilor, ca un trup care nu se scufundă, ci plutește, totul se va așeza.

Avem două dormitoare mari, biroul meu, camera de zi, podul plin de nimicuri, cele două bucătării și baia retrasă. Eu îmi spăl trupul în mare, în timp ce Zvalva se îmbăiază îmbrăcată. Se îmbracă într-o rochie albă, curată, parfumată și se afundă în cada plină cu apă. Machiajul curs îi mânjește fața, iar trupul răscolit de fiorul plăcut al apei cu spumă, pare să râdă.

Adeseori nu mă pot abține să nu o fac a mea într-un astfel de moment. Alteori, fac liniște și o privesc din prag, stând pe vârfuri. Mereu mă aștept să fie o fetiță râzgâiată și nu femeia aliniată, trecută de 40 de ani. Aștept să mă gonească, să-mi spună că mă prostesc, dar nu. Ea își spală  tăcând trupul prin rochie. Își leagănă capul în stânga și-n dreapta, întrebându-mă dacă mă gândesc la o femeie. Da, mă gândesc, la mai multe, îi răspund eu franc, iar ea se încruntă. Spune-mi, se întoarce ea cu tot trupul ud spre mine și-mi vorbește, chiar ai nevoie să te îndrăgostești de toate femeile acestea pentru a scrie?

Nu, nu am nevoie de ele ca să scriu, îi răspund dintr-o răsuflare. Am nevoie de ele ca să pot simți dorința, căci, altfel, nu aș vrea să mă apropii de nicio muiere, nici măcar de tine. Vrei să iubești bărbații, conchide ea, deși se folosește aparent de interogație, ca să mă sfredelească. Oh, haide, știu că unii dintre voi, artiștii, le considerați pe femei niște mâțe inutile, care ar face mult mai bine omenirii să stea cât mai departe de cei ca voi. Ce să spun. Voi aleșii, unșii cu mir, care nu aveți nevoi precum ceilalți.

În vreme ce-mi spune aceste lucruri, pe care mi le reamintește mereu oricum, nu mă privește. Când nu mă privește, simt că nu mă mai iubește. Dacă nu m-ar mai iubi, aș urî-o, căci m-aș simți mai puțin decât atunci când ea m-a ales. Apoi, pentru a mă apăra, cred că m-aș minți că sunt ceva mult prea înalt pentru ea. Nu o iubesc. Nu am iubit vreodată pe cineva până la capăt. Mereu am fost prins între reverie și real, dar bănuiesc că aceasta este una dintre problemele universale ale celor precum mine.

Nu am mai vorbit de câteva luni cu niciun om. Nici măcar nu am scris vreo scrisoare, lăsându-o pe Zvalva să se ocupe de tot. Într-o descriere care unora li s-ar părea corectă, m-am ascuns după fusta ei și am lăsat-o să se descurce cu restul. Eu sunt, cum ar spune orice scriitor prost, care nu reușește de fapt să scrie sau să publice, în căutarea inspirației. Despre inspirație s-au scris multe lozinci cu care sunt de acord. Cum nu mi se potrivește rolul de apărător al vreunei idei, căci m-am dedat iremediabil îndoielii, mărturisesc doar că nimic din ce mai scriu nu mă mulțumește. Simt adeseori ori visez ce ar trebui scris, dar amintindu-mi tot ceea ce s-a spus deja ori am vociferat chiar și eu, îmi dau seama că este inutil și renunț.

Firește, fiecare scriitură este o manieră proprie de interpretare, dincolo de vreo limită, dar cred că ochii mei mergând cu litere nu mai folosesc nimănui. Aceasta ar putea fi marea mea suferință sau spinul din talpă, înconjurat de puroi, pe care l-aș putea smulge cu dinții și să trăiesc ce va urma, fără nicio pretenție. Oricum nu am tot timpul din lume. L-am avut vreodată, oare?

Blog at WordPress.com.

Up ↑