Pescarul nimicului

Romanul Pescarul Nimicului, alcătuit din 26 de capitole, prezintă prin intermediul naratorului personaj povestea a doi frați, Pescarul și Pictorul, prinși în vâltoarea unor întâmplări care le stâlcesc viața (căsătoria stricată a mamei, îmbolnăvirea ulterioară a acesteia, pierderea tatălui, alienarea pescarului). Întreaga poveste este hrănită de pescuirea nimicului, așteptare înfățișând căutarea neostoită a înțelesului, vieții, putinței de a trăi și a iubi. 

Cover_Simona_fisherman_rgb_3 (1)

Cartea poate fi comandată online, de pe siteul editurii, Librăria Eikon.

Vizionați filmulețul de prezentare al cărții:

Recenzii Pescarul nimicului

„Stilul Simonei Poclid are o prospețime mirată de copil ce descoperă lumea. Are un ludic trist, curat și extrem de curajos. Personajele cresc cameleonic definindu-se prin iubire, purtând în ele pecetea morții și botezul Nimicului. Autoarea le ocrotește, le strânge la piept, dar se detașează, le creionează obiectiv, le dă aripi, pictând fiecare portret în detalii migăloase, proiectate într-o lume senzorială de arome și parfumuri: pește, busuioc, ceapă. Numele sunt subordonate profesiei, ființele fiind definite prin to do nu to be, indivizii părând a fi uneltele meseriilor lor, fiecare ancorat pe nișa lui strâmtă. Ladaf, cu burta cât un vas de vapor, este bucătarul absolut. Tăietorul de rațe, Cabas, pare născut pentru a tăia rațe, însă realitatea fiecăruia se răstoarnă cu susu-n jos într-un joc al măștilor și ceea ce pare a fi pasiune e „comerț, stimabile, comerț”.
Pescarul nu are un nume. Nu are nevoie, deși la un punct se sugerează că ar putea fi numit și el, adică banalizat, umanizat, inclus în turmă. El este Nebunul, Pescarul, geniul, completat de Pictor (împreună sunt ca un fruct cu doi sâmburi) fratele lui, și continuat de Iahav, pentru că nimicul, de fapt Nimicul, e un fel de Mecca greu de înhățat, imposibil de cuprins, de atins, de ajuns. Doar bănuit și vânat.” Citește recenzia completă de Em Sava aici.

„Pescarul nimicului de Simona Poclid este o carte pe care nu o pot descrie. Nu îndeajuns încât să îi fac dreptate. De la început facem cunoștință cu pescarul. Un personaj fără nume, fără contur. Prezent, simțit, povestit și iubit.

E o combinație între fiară, om și marea albastră. Între geniu și viață. E el, pescarul nimicului. Parcursul lui, viața lui și a celorlalte personaje vă va atrage cu siguranță. Este o carte pe care nu o poți lăsa din mână, odată ce ai început-o, iar când o termini rămâne cu tine.” Citește recenzia completă a Monei Șimon aici.

„Povestea pescarului se împletește cu povestea poetului și, parcă fără să vreau, Zvalva i-a contopit în mintea mea, i-a adus aproape și i-a făcut unul și același cu mijlocirea lui Iahav. Iar cum scrie Simona despre dragoste, care nu-i dragoste, doar zbatere și apucătură, mai rar sau aproape deloc n-am mai găsit. Poate pentru că pentru ea, dragostea e singurul leac, adevărul suprem, dar dezbrăcat de romantism ieftin, fluturi, floricele și așteptări inutile.

Pescarul, omul fără identitate, ce pescuiește în năvodul lui de vise nimicul a dispărut înghițit de valuri ca și cum n-ar fi existat, așa cum și-ar fi dorit. Dar în urma lui n-a rămas doar nimicul atât de așteptat și căutat. Iar finalul a fost neașteptat de perfect pentru mine, chiar dacă ce a rămas este amenințat de pericolul întinării și de a-și pierde puritatea.” Citește recenzia completă a Angelei Șerban aici. 

Alte librării de unde puteți comanda online romanul:

Cărturești

Librărie.net

Librăria online 

Librăria Delfin

Cărți Beletristică

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s